Cassini засне шестоъгълника на Сатурн

Предполага се, че обектът се състои от вихрови атмосферни потоци
10 дек 2009 12:56,
6
Cassini засне шестоъгълника на Сатурн
Снимка: НАСА

Сондата Cassini предаде на Земята снимка на гигантския шестоъгълник на Сатурн във видимия диапазон и с висока резолюция. Ширината на странното образувание надвишава два пъти диаметъра на Земята. Природата на шестоъгълника досега не е изяснена.

Огромният шестоъгълник на Северния полюс на планетата за първи път е забелязан от американския Voyager през 1980 г. По време на сатурнианската зима, която продължава 29 години, полюсът не се осветява от Слънцето, затова апаратът направил снимки в инфрачервения диапазон.

През август 2009 г. на Сатурн имаше равноденствие и на север на планетата започна пролет. Затова Cassini успял да запечата шестоъгълника с добро качество. Представените фотографии са направени през януари 2009 г. от височина около 764 хиляди километра.

Астрофизиците предполагат, че необичайният обект се състои от вихрови атмосферни потоци, но какви закони управляват тяхното движение, засега не е ясно. Анализът на снимките позволил на учените да получат нова информация за шестоъгълника.

Така те открили вълни, разпространяващи се от ъглите – места, където потоците извършват най-остри завои. Освен това астрономите успели да разгледат, че вътрешните части на шестоъгълника са по-тъмни от външните и може да се разгледа „слоестата“ структура на краищата.

В края на миналата година учените публикуваха снимка на гигантски вихър, разположен вътре в шестоъгълника. Газовете в него се въртят със скорост 530 км в час. Това е около два пъти по-бързо, отколкото в най-бързите вихрови течения на Земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
пет пари преди 13 години
Когато пробивам отвор с моята ръчна бормашина, вместо идеален кръг винаги получавам петоъгълно очертание на отвора. Може би петицата е някакво характерно число от математическото описание на Земята. За това и ние сме с пет пръста, както и голяма част от цветята с пет листа. Може би ако пробивам дупки на Сатурн те ще получат шестоъгълно очертание, а пък вероятно сатурнианци са шестопръсти. Относно черната част приличаща на дупка, вероятно е вход към вътрешнакухина на планетата.
7
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Шестицата е от Бог а и Сатурн е шестата планета
6
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
о това е чаровно
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
6 е числото на дявола...на вероятно там вътре 6-тоъгълника в тъмното е заключен той...дори мисля че виждам рогата на снимката
4
0
 
0
 
! Отговори
bob преди 14 години
basi zimata!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По тракерите къде :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами кажи ни ти де!къде да го търсим сега..
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледайте лекцията на Насим Харамейн, за да разберете защо е точно шестоъгълник