Свръхмасивни черни дупки се крият в отдалечени малки галактики

Находката е направена с помощта на космическия телескоп Hubble
19 сеп 2011 17:30,
4
Свръхмасивни черни дупки се крият в отдалечени малки галактики
Изображение: NASA

Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус откриха свръхмасивни черни дупки в галактики с изненадващо малки размери, съобщи Сайънс дейли. Находката е направена с помощта на космическия телескоп "Хъбъл". Резултатите от изследването показват, че централни черни дупки са сформирани в ранен стадий от галактичната еволюция. Във всички масивни галактики има централна черна дупка, но активни черни дупки рядко са забелязвани в галактики джуджета, съобщиха учените.

"Това е като въпроса: "Кое е първо - кокошката или яйцето?", заяви Джонатан Тръмп от екипа. В случая, кое е първо - супермасивната черна дупка или масивната галактика? Изследването ни показва, че дори галактики с малка маса притежават свръхмасивна черна дупка."

Тръмп и колегите му изследвали галактики на разстояние около 10 милиарда светлинни години, което означава, че са ги наблюдавали, когато Вселената е била на по-малко от една четвърт от сегашната си възраст.

"Когато изследваме космически обекти на разстояние 10 милиарда светлинни години, наблюдаваме Вселената в
тийнейджърската й възраст, поясни Тръмп. Това се отнася и за тези много малки, млади галактики.

"Получените резултати оборват досегашните схващания за сформирането на черните дупки. Досегашните наблюдения на отдалечени галактики потвърждаваха тези на близките им посестрими, като сочеха, че отдалечени черни дупки нарастват единствено в големи галактики, заяви съавторката на изследването Сандра Фейбър от университета. Сега сме изправени пред решаване на пъзел. Какво се е случило с тези галактики джуджета?"

Един от възможните отговори е, че някои от тях са родоначалници на сегашни масивни галактики като Млечния път.
Някои вероятно са останали с малки размери, а други са станали масивни като Млечния път, смята Тръмп.

Фейбър обаче е на мнение, че двете възможности пораждат много въпроси: "За да се превърнат в днешните големи галактики, галактиките джуджета трябва да нараснат с много по-бързи темпове, отколкото предсказват това стандартните модели, каза тя. Ако останат с малки размери, тогава съседните галактики джуджета също трябва да притежават централна черна дупка. В такъв случай трябва да има голяма популация от малки черни дупки в галактики джуджета, каквито никой досега не е виждал".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кокошката може да си разпори *** да снася яйца, ама докато не мине петела да я оноди, от яйцатата освен омлет или запартъци - друго не стаа..
3
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
сигурно тия галактики са останали микроскопически, щото черните дупки са ги подяждали...
2
2
 
4
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Учените да преминат на друга тема - тази определено не им се удава!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кое е първо - кокошката или яйцето?"Всеоплождащият петел е първи!