Астрономи заснеха междузвезден газ

Описват видяното като "яма с извиващи се змии и червеи".
Обновена: 6 окт 2011 15:32 | 6 окт 2011 15:32,
4
Астрономи заснеха междузвезден газ
Изображение: Архив, Hubble Space Telescope, NASA/ESA

Астрономи направиха първите снимки на турбулентния газ, който изпълва междузвездното пространство, съобщи Ей Би Си. Те описват видяното като "яма с извиващи се змии и червеи".

Учени се опитват да уловят такъв образ вече повече от 30 години. Постижението на екипа от университета на Сидни ще помогне да бъде изяснена динамиката на турбулентността в междузвездното пространство на Млечния път.

"Турбулентността е навсякъде, в чашата с кафе, покрай  самолетите и в космоса - обясни ръководителят на екипа проф. Брайън Генслер. - Тя е много сложна, но е важна, защото образува звездите. Тя също разпространява топлината от звездите и избухващите свръхнови през галактиката. Въпреки това ние не знаем точно как действа. Една от трудностите се дължи на това, че всъщност не виждаме турбулентността".

Австралийските астрономи са успели да заснемат междузвездния газ, измервайки поляризационните промени в електроманитната радиация, движеща се през заредени частици в съзвездието Норма, което е на 10 000 светлинни години от Земята. Постижението е описано в сп. "Нейчър", допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: междузвезден газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
33
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Загатнато е в статията - като ароматните изпарения от чаша с топло кафе /примерно/.
3
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a kak za da go opi6at
2
9
 
33
 
! Отговори
галактика преди 12 години
За да се посвети човек на нещо, той трябва да го обича. Как може тези учени да използват думи като *змии и червеи*?! Не ги разбирам....
1
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката, няма общо с новината!