Астрономи успяха да наблюдават как се ражда планета

Планетата се образува от прах и газ, циркулиращи около звезда на възраст два милиона години. Астрономите Краус и Айрланд са работили с телескопи "Как", разположени на Мауна Кеа

© Associated Press

Планетата се образува от прах и газ, циркулиращи около звезда на възраст два милиона години. Астрономите Краус и Айрланд са работили с телескопи "Как", разположени на Мауна Кеа

Астрономи за първи път наблюдаваха как се ражда планета, съобщи "Асошиейтед прес". Планетата е наречена LkCa 15 b (на името на звездата, около която се формира) и е най-младата, изследвана досега от астрономи.


Тя се образува от прах и газ, циркулиращи около звезда на възраст два милиона години и се намира на близо 450 светлинни години от Земята. На базата на научните модели учените предполагат, че планетата е започнала да се формира преди 50 000 до 100 000 години. Носителят на предишния рекорд е около пет пъти по-стар.


Открието е направено от хавайския астроном Адам Краус. Той е работил със своя колега Майкъл Айрланд от университета "Макуайъри" и Австралийската астрономическа обсерватория с помощта на телескопи "Кек", разположени на вулкана Мауна Кеа на остров Хавай.




Досега учените не са успявали да наблюдават по-млади планети, тъй  като им е пречила ярката светлина на звездата, около която се образуват те.


Краус и Айрланд са преодолели тези трудности чрез два метода.


Единият, който се използва и от други астрономи, е да се променя формата на огледалата, за да се премахнат изкривяванията на светлина, пречинени от земната атмосфера.


Другият метод е бил уникален - да се поставят маски над по-голяма част от огледалото на телескопа. Комбинацията от двата метода е позволила на астрономите да получат снимки с висока резолюция и така да видят бледата планета, формираща се в близост до ярката звезда. Те са направили откритието, докато са наблюдавали 150 млади газови звезди.


"Този млад газов гигант се формира от прах и газ. В миналото подобно явление не можеше да се измерва, защото се случва прекалено близо до звездата. Но за първи път ние успяхме директно да измерим планетата, както и прахообразната материя около нея", заяви Краус. В сряда той представи откритието си пред космическия център "Годард" на НАСА.


Наблюдаването на процеса на образуването на планетите може да помогне на специалистите да отговорят на въпросите дали те се оформят в по-ранен етап от живота на звездата и дали това става близо до нея или по-далече.


След като се формират, планетите могат да променят орбитите си, затова е трудно да се отговори на тези въпроси, като се изучават по-стари планети.


"На основните въпроси "кога" и "къде" може да се отговори най-добре, като се види на практика формирането на планетата, както се случва сега", каза Краус. Той не изключва около същата звезда да се образуват и други планети. Затова учените ще продължат да я наблюдават.