Voyager стигна до края на Слънчевата система

Voyager стигна до края на Слънчевата система

© NASA

Космическия апарат Voyager 1 достигна края на Слънчевата система и така подобри собствения си рекорд на пътуващ в бездните на вселената обект, създаден от човешка ръка.


В официално съобщение на NASA се казва, че апаратът изпраща сигнали за рязко увеличаване на заредени частици, идващи от източници извън нашата звездна система. "Учените, следящи това бързо увеличаване, стигнаха до неизбежното и историческо заключение, че първият посланик на човечеството в междузвездното пространство е на ръба на нашата слънчева система."


Voyager 1 и неговият "побратим" Voyager 2 бяха изстреляни през 1977г. с две седмици разлика. Днес Voyager 1 е на около 18 милиарда километра от Слънцето.




Той се движи със скорост от около 17 километра в секунда и времето, за което данните от него достигат мрежата на NASA на Земята е 16 часа и 38 минути.


Voyager 2, който всъщност е изстрелян първи, се намира на около 15 милиарда километра от нашата звезда.


Заедно двата апарата изследваха по пътя си всички големи планети от Слънчевата система - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и 48 от техните луни.


И на двата се намират послания към евентуален извънземен разум, с който биха се срещнали. Това е запис на фотограф и 12-инчов позлатен меден диск със звуци и изображения от живота и културите на Земята, сред които е песента "Излел е Дельо Хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Екипът, подбрал това послание, се ръководеше от прочутия учен Карл Сейгън.


Voyager стигна до края на Слънчевата система

© NASA

Заредените частици, които връхлитат Voyager 1, идват от звезди, избухнали в галактиката. Броят им постоянно се нарастваше с наближаването на междузвездното пространство, но през последните месеци той рязко се увеличи.


"Между януари 2009г. и януари 2012г. галактическото космическо лъчение се увеличи с около 25%. Напоследък наблюдаваме рязка ескалация в тази част от енергийния спектър. От 7 май насам космическите лъчи се увеличават с 5% за седмица и 9% за изминалия месец", обясни Ед Стоун от Калифорнийски технологичен институт в Пасадина.


Къде приблизително свършва Слънчевата система е неясно, но друг от индикаторите, който ще покаже, че Voyager е навлязъл в междузвездното пространство, се очаква да бъде промяната на посоката на магнитните полета около апарата. В NASA проверяват данните от апарата, за да проверят дали тази им хипотеза ще се потвърди.


Voyager стигна до края на Слънчевата система

© NASA


"Законите на физиката определят, че един ден Voyager ще стане първото човешко творение, навлязло в междузвездното пространство, но не знаем кога би могло да се случи това. Последните данни сочат, че определено сме в нов район, където нещата се променят по-бързо. Толкова е вълнуващо. Наближаваме границата на Слънчевата система".


Захранваните с плутоний източници на енергия на борда на Voyager би трябвало да издържат до 2025г. Когато те се изчерпят, апаратът ще продължи да се носи към другите звезди от Млечния път, но вече няма да ни изпраща данни.


Всичко, което трябва да знаете за: