Учени са открили огромна черна дупка - колкото Слънчевата система

Учени са открили огромна черна дупка - колкото Слънчевата система

© Reuters

Астрономи откриха огромна черна дупка, втората след най-тежката позната на науката, която обаче се намира в много малка галактика, съобщи Би Би Си. В галактиката NGC 1277, която е колкото една четвърт от Млечния път, има черна дупка, 4000 пъти по-голяма от тази в центъра на Млечния път. Масата й е 17 милиарда пъти по-тежка от тази на Слънцето.


Изненадващото откритие трудно се вписва в съществуващите модели за растеж на черните дупки, според които те се развиват в тандем с галактиката, в която се намират.


Би Би Си отбелязва, че е определянето на размера на черните дупки е трудна задача, тъй като те поглъщат светлината около тях. Затова астрономите измерват черните дупки по "сферата им на влияние" - гравитационните ефекти, които имат върху заобикалящите ги газове и звезди.




В нашата галактика, Млечния път, е възможно да се наблюдава как отделните звезди обикалят около черната дупка "Стрелец А" и по този начин да се правят предположения за масата й.


Но за стоте много по-далечни черни дупки, чиито маси са били определени, астрономите са използвали измервания на скоростта на близките звезди, или тяхната "дисперсия на скоростта".


В търсене на най-големите черни дупки във Вселената астрономите използвали телескопа Hobby-Eberly в Тексас и провели изследване, което открило черни дупки в около 900 галактики. Но ученият Ремко ван ден Бош от Тексаския университет в Остин и неговите колеги били изненадани да открият, че едни от най-големите черни дупки са в малки галактики. Сред тях е и галактиката NGC 1277, на 220 милиона светлинни години в съзвездието Персей. "Правим модел на галактиката и изчисляваме всички възможни звездни орбити", казва Ван ден Бош.


Екипът открил, че черната дупка в NGC 1277 е огромна – колкото нашата Слънчева система, и представлява около 14% от масата на цялата галактика. "Единственият начин да имаш толкова големи дисперсии в центъра е да имаш наистина голяма черна дупка, няма как иначе", обяснява ученият.


"Изглежда, тази галактика е много стара и черната дупка е нараснала много бързо много отдавна. Оттогава обаче тази галактика не формира нови звезди или нещо друго ново, казва Ван ден Бош. Опитваме се да разберем как е станало това, но нямаме отговор засега."


Всичко, което трябва да знаете за: