8:29


Ако желаете да подпомогнете финансово провеждането на лагер-школата, можете да видите повече подробности ТУК.

.:НОВИНИ

 
30.06.2023 - Програма на лятната школа по Астрономия „Бели Брези“ – 2023г е обновена. Може да я намерите в раздел Програма.
14.06.2023 - Kачена e предварителна програма на лятната школа по Астрономия „Бели Брези“ – 2023г. Може да бъде видяна в раздел Програма.
20.06.2022 - Kачена e програмата на лятната школа по Астрономия „Бели Брези“ – 2022г. Може да бъде видяна в раздел Програма.
(покажи всички)


.:АСТРОФОТОГРАФИИ 2009

.:ЛАГЕР-ШКОЛАТА

През топлото и слънчево лято на 1970-та, на една открита и просторна поляна в местността "Белите брези" бе открита първата "Лагер-школа по астрономия и астрофизика" в България. Тогава своите любопитни очи към небето отправят тридесетина млади хора. Те са "въоръжени" само със седем малки телескопа и много ентусиазъм. Така се поставя началото на наблюдателната астрономия за ученици от Кърджали, а по-късно - и от цяла България. Години наред на тази поляна провеждаха летния си стаж студенти от специалността астрономия на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От няколко години школата се организира от астрономическия клуб "Вега" към НАО - Кърджали.

.:РАЗПОЛОЖЕНИЕ

На около 30 километра югозападно от град Кърджали и само на 5 километра от Ардино се намира едно от най-привлекателните места за почивка в Източните Родопи. Там сред обширна брезова гора е разположен курортът "Белите брези". Освен брези често се срещат бял бук, бял бор и храсти, характерни за широколистния горски пояс. Климатът е мек и приятен.

През последните години курортът се разраства, но все още няма грандиозни хотели и места за шумни развлечения. Тук, на 900 метра над морското равнище се намира старата хижа на Българския туристически съюз. Тя носи същото име - "Белите брези". Точно в тази хижа още от самото начало се разполага щаба на лагер-школата по астрономия и астрофизика. На около 200 метра южно от хижата започва коларски път, който отвежда до обширна овална поляна. Голямата й ос съвпада с посоката север-юг. Това е мястото, където по традиция се провеждат визуалните, телескопичните и фотографските наблюдения на участниците в школата.

Голямата зала на хижата предоставя отлични възможности за провеждане на лекции и занимания. На разположение са мултимедиен проектор и екран. По време на школата се оборудва малка компютърна зала, има интернет.

America for Bulgaria Logo