Рекордно голям пръстен от прах и лед бе открит около Сатурн

Така според художник на НАСА изглежда почти невидимият огромен пръстен на Сатурн.<br />

© NASA/JPL-Caltech/Keck

Така според художник на НАСА изглежда почти невидимият огромен пръстен на Сатурн.

Неочаквано откритие – нов гигантски пръстен около Сатурн – е било направено от телескопа на НАСА "Спицър", съобщи Франс прес. Той отстои на шест милиона километра от самата планета и се простира на още 12 млн. км., достигайки до една от луните на Сатурн, Феба, която вероятно е и основен източник на съставляващите го отломки от прах и лед.


Досега се смяташе, че най-големият подобен пръстен в Слънчевата система са т. нар. "Гозамерови пръстени" около Юпитер и сатурновият пръстен Е. Въпреки това пръстенът на Феба е доста по-тънък от тях.


"Ако можехте да видите този пръстен, той щеше да обхваща част от небето колкото две луни – по една от всяка страна на Сатурн," обяснява Анне Фербисцер, астроном в НАСА.




Новооткритият пръстен би могъл да даде и обяснение за двойнствения цвят на повърхността на спътника Япет (в по-голямата си част светъл, но отразяващ изключително малко количество светлина от водещото си полукълбо (спрямо орбитата на движение). Според учените от НАСА прахът от гигантския пръстен може постепенно да е "глазирал" планетата с тъмен прах, който с оглед на възрастта на Слънчевата система вече да е с дебелина от няколко метра.


"Астрономите отдавна подозираме, че има връзка между най-външната луна Феба и тъмния материал по повърхността на Япет. Този нов пръстен дава убедително доказателство за подобно взаимоотношение," обяснява Дъглас Хамилтън от университета на щата Мериленд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: