Астрономи обясниха наклона на оста на Уран

Вероятно планетата е била луна на гигант, който я е изхвърлил от орбитата си
4 дек 2009 10:39,
12
Астрономи обясниха наклона на оста на Уран
Уран. Снимка: Hubble Space Telescope/photojournal.jpl.nasa.gov

Учени успяха да обяснят необичайния наклон на Уран, който е 97 градуса към плоскостта на Слънчевата система, без да използват теориите за сблъсък с неизвестно небесно тяло.

Смята се, че след образуването на планетите в Слънчевата система е имало период на миграция – небесните тела са се местили от място на място, докато не заели сегашните си орбити. При това се предполага, че по време на тези премествания планетите са се сблъсквали с други големи тела, присъстващи в Слънчевата система по това време.

Доскоро се предполагаше, че подобен сблъсък е „наклонил“ Уран. Съществуват обаче факти, опровергаващи тази теория. Например орбитата на луните на Уран и неговите пръстени са наклонени спрямо плоскостта на Слънчевата система по аналогичен начин (сблъсъкът би трябвало да е засегнал самата планета).

Учените провели компютърно моделиране на процеса на изменение на оста на въртене на Уран под въздействието на гравитацията на друго небесно тяло. Затова астрономите предполагат, че въпросният гигант е имал луна, която по-късно се е оказала изхвърлена зад пределите на неговата орбита. Симулирайки планетарната еволюция хиляди пъти, изследователите получили резултати, които добре се съгласуват с фактическите данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
fea преди 14 години
Към 3, 5 и 11: Хайде, моля елементарната и просташка част от читателите да ни спестят безмислените си и глупави коментари поне в тази сфера...Вървете и обсъждайте дребните си житейски удоволствия и оставете вселената чиста...
11
0
 
0
 
! Отговори
bahmaamu преди 14 години
a naklona na kura mi mogat li da ustanovqt:)
10
0
 
0
 
! Отговори
cwetence преди 14 години
Оф, днес.бг, толкова ли нямате свестни преводачи, сериозно говоря? Да сте се чудили някога защо под подобни новини почти няма коментари? Е, не е защото всички българи са прости и не се интересуват от наука. Просто този тип статии все едно сте ги пускали на автоматичен превод (буквален и с примитивен софтуер). Ужасно е. Поне пуснете линк към оригиналната статия, та който наистина иска да прочете нещо смислено по темата, да го направи без дълго ровене в нета.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 3 и 5,Интересно защо, простотията в днешно време се цени повече отколкото сносните неща ? Що за манталитет има българина. Този форум е за да се дискутира нещо сериозно, а българина както винаги процъфтява с простотията си. Ако бях на мястото на *** на ДНЕС.БГ щях да махна тези два поста.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нибиру/ Мардук идва. Веднъж на 3600 земни години - 1 шар за нея.
7
0
 
0
 
! Отговори
до № 6 преди 14 години
тц..
6
0
 
0
 
! Отговори
зако преди 14 години
абе момче, ти книги чел ли си?
5
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Научен анализ : - Ами тоя , Уран значи е гей ... щом се е нагъзил на 97 градуса спрямо слънчевата система .....тцтцтцтц ...
4
0
 
0
 
! Отговори
АЩАР преди 14 години
НИБИРУ ИДВА,ГОТВЕТЕ СЕ.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз понякога получавам наклон на 90 градуса наляво после надясно и нямам логично обяснение. Може би защото съм се блъснал преди това в огромното тяло наречено Буре с Вино.
2
0
 
0
 
! Отговори
Йово преди 14 години
Не защото си руса, сложно е за обяснение но товае заради гравитацията на 2 тела, закона на Нютон и още много други правила относно движението на космическите тела.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз не разбрах - заради изхвърлянето на луната ли е станало? Докато четох, все се отричаха досегашните хипотези, но резултатът от изследването не разбрах какъв е. сигурно, защото съм руса