Слънцето, заснето 10 пъти по-подробно от HD камера

Слънцето, заснето 10 пъти по-подробно от HD камера

© Reuters

Снимки на Слънцето с изключително висока резолюция бяха разпространени от НАСА и агенцията се надява по този начин повече специалисти да помогнат за по-добро разбиране на процесите на нашата звезда.


Обсерваторията за слънчева динамика (Solar Dynamics Observatory или SDO) представлява спътник с няколко уреда, които позволяват по качествено нов начин да се изследват мощните експлозии и гигантските дъги от плазма.


Слънцето, заснето 10 пъти по-подробно от HD камера

© Reuters




Това са първите разпространени снимки от SDO, която бе изведена в орбита през февруари. Очаква се обсерваторията да работи поне 5 години.


"Все едно че гледаме Слънцето, поставено под микроскоп", коментира Ричард Харисън от лабораторията Rutherford Appleton. Негови колеги допълват, че SDO е сравним с ефекта от "орбиталния телескоп "Хъбъл" за астрономията, с малкото, но съществено, уточнение, че обсерваторията е създадена за един единствен обект - Слънцето.


Като изучават слънчевата активност, учените се надяват да могат да прогнозират ефектите от звездата върху случващото се на Земята.


Слънцето, заснето 10 пъти по-подробно от HD камера

© NASA


Засега човечеството знае, че мощните изригвания на заредени частици и радиация са способни да прекъснат връзки със сателити, да затруднят комуникационни и енергийни системи и да застрашат здравето на хората - от астронавтите в орбита, до жителите на планетата.


SDO е оборудвана с три апарата за проучване на явленията вътре, на повърхността и в атмосферата на Слънцето, обяснява Би Би Си. Те успяват да обхванат целия слънчев диск с резолюция 10 пъти по-добра от тази на камера за HD телевизия. По този начин вече могат да се засичат явления на повърхността или в атмосферата с размери до 350 км.


Проектът има и специална страница в YouTube, където са качени видео записи.



Записите представляват комбиниране на кадри от четирите телескопа на борда, събрани в т.нар. Atmospheric Imaging Assembly.Освен това кадрите се правят с висока честота - през няколко секунди.


Различната честота, на която работят уредите, позволява да се изучава атмосферата слой по слой.


Най-голямото предизвикателство е задачата да се разбере как действа сложната система от плазмени течения, известна още като слънчево "динамо". Смята се, че именно това "динамо" е причинителят на огромен брой явления - от протуберансите до слънчевите петна.


Запис на изригване от 30 март 2010г.:



Кадри с протуберанс, който е 30 пъти по-голям от Земята. Снимките са направени преди пълното калибриране на стабилизационната система на спътника.