Апарат на НАСА показа за пръв път голям астероид отблизо

Апарат на НАСА показа за пръв път голям астероид отблизо

© Reuters

Американският космически апарат Dawn изпрати първите снимки на астероида Веста, направени на 24 юли от малко над 4000 км разстояние. Никога досега не са изследвани от такава непосредствена близост обекти от разположения между Марс и Юпитер астероиден пояс.


Веста е определяна като протопланета. Тя е на 4.65 млрд. години - времената, когато възниква Слънчевата система, и се е оформила само 5 млн. години след раждането на Слънцето.


Учени от НАСА коментираха, че са изненадани от разнообразния терен и няколкото засега необясними геологични формирования.




Dawn обикаля вече две седмици около Веста и ще остане в орбита на астероида около една година. След това апаратът ще се отдалечи от втория по големина подобен обект в пояса, който е около два пъти по-голям от Калифорния. После Dawn ще се насочи към най-големия - астероида Церера.


"Никога преди не съм виждал нещо подобно. Това е наистина един красив и вълнуващ малък свят посред астероидния пояс", коментира Крис Ръсел, водещият учен от партньора в проекта - Университета на Калифорния в Лос Анджелис.


"Това не е стандартно тяло. На различни места по повърхността са се случвали различни явления. Това вероятно е признак за много активна вътрешност. Мисля, че ще научим доста неща от Веста", допълва той.


Една от версиите е, че изключителните температури, на които е било подложено това небесно тяло, са довели до оформяне на ядро от желязо и кора от лава.


Апарат на НАСА показа за пръв път голям астероид отблизо

© Reuters


Апаратът Dawn е демонстрация в действие на технология, за която създателите му казват, че са чули за пръв път във фантастичния сериал "Стар трек".


Става дума за йонен двигател, който замества традиционните ракетни системи, работещи с изгаряне на химическо гориво. В случая заредени йони на газа ксенон се прекарват през електрическо поле, което ги ускорява до 142 000 километра в час, преди да ги изхвърли в Космоса и да накара корабът да се движи в противоположна посока.


На Земята тягата е нищожна - нещо като натиска от лист хартия върху човешка длан. В открития Космос обаче тя се натрупва и кара апарата да се движи изключително бързо.


Апарат на НАСА показа за пръв път голям астероид отблизо

© Reuters